CB-1 Verhalen/plaatjes Sleutelen Onderdelen (parts) CB1 Links


 

CB-1 sleutelpagina

September 2004: Nieuwe achterschokbreker


september 2004

Een paar maanden terug heb ik een schokbreker ingebouwd van een CBR900RR Fireblade. Hoewel het een verbetering was ten opzichte van mijn gare standaard demper, klopte het toch niet. De achterkant kwam wat hoger dan standaard, waarmee de motor nog sneller instuurde dan een standaard CB-1. Behoorlijk nerveus dus. Verder kreeg ik de demping niet goed onder controle. Zelfs met alles op maximaal had ik te weinig tractie en teveel deinen bij uitacceleren van een bocht. Het viel ook niet mee om er echt lekker mee te sturen. uiteindelijk heb ik besloten om de spaarpot om te keren en gewoon een goeie nieuwe schokdemper te kopen.

De keus is gevallen op het standaard model van Technoflex. Geen enorm uitgebreide instellingen, alleen traploze veervoorspanning en 50 clicks uitgaande demping. Maar wel een goed gebouwde schokbreker van mooie materialen, 5 jaar garantie, later eventueel om te bouwen voor een andere motor en volledig te reviseren.

De laatste Fireblade demper die ik had, was ietsje langer dan de standaard demper. De Technoflex is precies de goeie lengte. Hier zie je op een rijtje de drie dempers: Standaard, Technoflex en Fireblade.

Standaard, Technoflex en Fireblade

Eerste indruk is goed. De motor stuurt veel rustiger, geeft meer vertrouwen, ik kan er een stuk harder mee de bocht om. Ik heb er nog niet heel veel mee gereden en zal nog wel een beetje gaan spelen met de instellingen.

Ingebouwd: bovenaanzicht
Ingebouwd: de onderkant

Ik heb deze schokbreker besteld bij Noud's Motorbazaar. Levering ging lekker vlot, ben heel tevreden over de communicatie met Noud. Rechtstreeks bestellen bij Technoflex kan ook, maar is merkwaardig genoeg doorgaans iets duurder. De schokbrekers liggen niet op voorraad, maar worden op bestelling door Technoflex voor je geassembleerd, waarbij ze desgewenst rekening houden met je gewicht, rijstijl en belading van de motor. De superduper variant met volledig instelbare snelle en langzame demping leek me helemaal te gek, maar werd wat te duur voor mij. Voor zo'n ouwe afgeragde CB-1 is dit al een vlag op een modderschuit :-)terug naar boven